Varför är det värt att vektorisera filer?

Digital grafik: raster kontra vektor

Digital grafik finns i två varianter:

  • vektorritning
  • raster

Vektorgrafik består av matematiska formler som vanligtvis skapas med Adobes program. Rastergrafik, består av enskilda pixlar. Den stora fördelen med vektoriserade-filer är att den grafik som görs i detta format och till och med banners designade med praktiskt taget ingen förlust av kvalitet eller pixelering. Å andra sidan, när man använder rasterbilder för sådana projekt, kan detta inte uppnås utan förlust av kvalitet.

Vill du ha ett ännu bättre argument? Med en vektorbild kan du skriva ut din design med samma kvalitet för varje design.

Andra fördelar med vektoriserade filer

Definitivt skalbar vilket gör det enkelt att dela vektorfiler från pc till pc. Att använda ett vektorgrafikbibliotek är också användbart – det kan vara en bra idé att spara mycket tid.

Men om du fortfarande behöver arbeta med rasterbilder, se till att du designar dem i hög upplösning – trehundra punkter per tum rekommenderas. Återgå till vektorbilder, kom ihåg att trots alla fördelar, bör de också vara ordentligt förberedda. De är mycket lättare att arbeta med än rasterfiler, men det betyder inte att de är helt immuna mot problem.

Som med alla andra aspekter är övning perfekt och erfarenhet kan inte ersättas. Med tiden kommer du att få skicklighet och kunna utforma alla verk och annonser ordentligt varje gång. För närvarande är det dock klart att det är bättre att arbeta med vektoriserade filer för utskrift, så att det helt enkelt blir enklare och mindre komplicerat.

Kontakta oss som ditt tryckeri i Malmö!